Sta op stoel vergoeding mogelijk vanuit Wmo of verzekering?

Vergoedingen voor een sta-op stoel Vergoedingen voor een sta-op stoel

Sta op stoel vergoeding mogelijk vanuit Wmo of verzekering?

In dit artikel geven wij antwoord op de vraag: bestaat er een sta op stoel vergoeding vanuit de Wmo, zorgverzekering of belastingdienst?

Een investering in een sta op fauteuil doet je niet zomaar. Maar hoe zit het eigenlijk met subsidies of andere vergoedingen? Keert jouw zorgverzekering uit? En wat zegt de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)? In dit blog vertellen we je graag meer over de wetgeving vanuit de overheid en de regels van zorgverzekeringen en de belastingdienst.

Heb je vragen?

Vergoeding Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Het is de verantwoordelijkheid van de gemeentes om mensen hulpmiddelen te bieden om ze zo lang mogelijk zelfstandig te laten leven in hun thuisomgeving. Vanuit deze gedachte kan een ergonomische sta op stoel vergoed worden. Hierbij gaat het er dus wel om dat je zonder de sta op fauteuil niet zelfstandig thuis kunt functioneren. Je kunt op de website van de Rijksoverheid meer lezen over de Wmo. Elke gemeente geeft op eigen manier invulling aan de wet. Ben je benieuwd of je in aanmerking komt voor subsidie of een vergoeding voor een seniorenstoel? Neem dan contact op met de gemeente waarin je woont.

Vergoeding subsidie sta-op stoel Vergoeding subsidie sta-op stoel Vergoeding subsidie sta-op stoel

Vergoeding zorgverzekering

De meeste zorgverzekeringen bieden alleen een vergoeding voor een aangepaste stoel en dit doen zij alleen wanneer je problemen hebt bij het zitten en geen gebruik meer kan maken van een normale stoel. Problemen bij het opstaan of rugpijn zijn helaas meestal niet redenen genoeg voor de zorgverzekering om een ergonomische opsta stoel vergoeding te bieden. Ook vermelden de meeste verzekeraars dat een seniorenstoel en een stoel die uitsluitend is aangepast met een sta-op functie niet in aanmerking komt voor vergoeding.

Wel moet gezegd worden dat de regels en vergoedingen verschillen per zorgverzekering en per pakket. Er zijn zorgverzekeringen die bepaalde hulpmiddelen deels vergoeden vanuit een aanvullend pakket. Als je wil weten of jij in jouw specifieke situatie in aanmerking komt voor een vergoeding voor een aangepaste stoel vanuit de zorgverzekering, kan je het beste direct contact opnemen met jouw verzekeraar. Om je op weg te helpen vindt je hieronder enkele links naar bekende zorgverzekeraars:

Is een sta op stoel aftrekbaar van de belasting?

Sommige (medische) hulpmiddelen zijn aftrekbaar van de belasting. Het gaat hier dan om hulpmiddelen die vooral door zieke mensen gebruikt worden. Met andere woorden: het hulpmiddel moet in eerste instantie een medische functie hebben. Onze sta op fauteuils zijn natuurlijk ook comfortabel en stralend mooi! Daarom zal je in de regel geen geld terugkrijgen van de Belastingdienst. Voor jouw situatie kan het echter anders in elkaar steken. Op de website van de Belastingdienst lees je meer over de regelgeving rond het aftrekken van hulpmiddelen. Natuurlijk mag je ook altijd contact met ons opnemen.

Gratis brochure aanvragen

Gratis brochure aanvragen

In onze brochure kun je nog eens rustig lezen wat ons zitcomfort voor je kan betekenen. Ook vind je hier onze collectie stoelen en banken in alle stijlen en kleuren.

Nu aanvragen

Gratis brochure aanvragen